jeudi 29 décembre 2011

Kadare, nobelist me Prillin e thyer ?

Romani "Prilli i thyer" nga Ismail Kadare 
Kadare, nobelist me Prillin e thyer ?

Nga Blerim Uka

Si lexues i veprës së shkrimtarit të madh shqiptar, Ismail Kadare, mendoj se ai autor e meriton çmimin Nobel për letërsi me romanin Prilli i thyer. Në atë roman ai e jep provën se ka një ideal të jashtëzakonshëm, apo siç thuhet në kriterin origjinal në suedisht "inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning".

Të gjithë shqiptarët do të ishin krenarë për këtë gjë, edhe ata që e duan edhe ata që nuk e duan Kadarenë. Një çmim i tillë do ta vendoste gjuhën shqipe në nivelin botëror. Sipas meje, ata që e kanë propozuar deri tani Kadarenë kanë pasur qëllim të mirë, por nuk e kanë prezantuar mirë. Edhe  i interesuari kryesor, vetë Ismail Kadare,  ka treguar interes të madh dhe ka punuar pa lodhje në këtë drejtim por, sikur ata që e kanë prezantuar, nuk e ka ndjekur rrugën e duhur. Kjo është gjë shumë normale, një shkrimtar di të shkruajë, por nuk i di teknikat se si fitohet një çmim, gjë që i përket fushës së marketingut.

Që në fillim duhet pasur parasysh një element: Formulimi i kërkesës për çmimin Nobel për letërsi, nuk bëhet në mënyrë letrare por argumentative. Këtë fyçkël duhet ta kenë parasysh ata që i dalin në ndihmë aurorit në këtë drejtim por edhe vetë autori. Një nga argumentet që nuk duhet lënë pas dore jam unë, lexuesi. Fakeqëshisht, anëtarët e komitetit të këtij çmimi prestigjoz nuk e dinë këtë fakt apo argument sepse askush nuk ka ditur t’ua paraqesë. Gjithkush duhet ta ketë të qartë se anëtarët e komitetit në fjalë janë kartezianë.  Dekarti ka influencë të madhe në mentalitetin suedez, madje ai i ka kaluar ditët e fundit të jetës së tij në Stokholm. Pra, një rezultat konkret duhet të jetë i dukshëm  në mënyrën më të thjeshtë dhe të qartë.

Të shprehesh kundër komunizmit apo kundër Turqisë (perandorisë osmane) nuk ka shumë peshë për të marrë çmimin Nobel. Disa komunistë të bindur e kanë marrë atë çmin, një turk e ka marrë atë çmim. Me disidencën, nuk e bind dot komitetin Nobel kur bëhet fjalë për Ismail Kadarenë. Të jemi të mençur dhe të sinqertë (vetëm pesë minuta e jo më shumë, siç thotë kënga) e të pranojmë se Ismail Kadare ka qenë i privilegjuar gjatë komunizmit dhe është i privilegjuar edhe sot gjitkund në shoqërinë shqiptare. Të nisemi nga sinqeriteti dhe nga kjo pikë të bëjmë diçka të mrekullueshme. Pikerisht, Kadare duhet të bazohet në privilegjen që ka në shoqërinë shqiptare dhe më larg që ta çrrënjosë gjakmarrjen nga mentaliteti i popullit të tij në mënyrë që ky shembëll të rezatojë në gjithë njerëzimin.

I influencuar nga romani Prilli i thyer, unë lexuesi, kam refuzuar që të ketë ndërhyrës apo pajtimtarë në një rast të gjakmarrjes në familjen time. Mendoj se ndërhyrësit (apo pajtimtarët) janë shtyllat kryesore që e mbajnë gjallë këtë fenomen. Kanuni ua përcakton atyre një fitim. Aty ku ka fitime dhe interes, ka biznes.  Pra, kush ka interes që të ketë gjakmarrje? Ky aspekt trajtohet në mënyrën më të mirë dhe më të fuqishme në romanin Prilli i thyer.  

I frymëzuar nga Prilli i thyeri kam bërë një analizë kritike Kanunit, në mënyrën më modeste dhe të sinqertë, në blogun tim www.bloguiblerimukes.blogspot.com  dhe në disa shkrime tjera në media të ndryshme, shumica e të cilave mund të gjenden në Internet me fjalët kyçe « Blerim Uka Kanuni ». Të mos keqkuptohemi aspak këtu: nuk dua të flas për veten time. Duke i lexuar, lehtë mund ta konstatoni se ato shkrime më kanë sjellur shumë kërcënime dhe sharje publike.

Por, pikërisht, ai ideali i jashtëzakonshëm (për të cilin u fol më lart) që ka si qëllim çrrrënjosjen e gjakmarrjes nga mentaliteti shqiptar, nuk më lë të qetë. Ky shkrim i shkurtër, ku i bëj thirrje mentorit tim t’më ndihmojë, radhitet gjithashtu në gjestet e atij ideali. Konsideroj se po të mos e kisha lexuar Prillin e thyer, nuk do ta kisha këtë ideal aq të fuqishëm. Për këtë arësye mendoj se Kadaré  duhet të jetë në korent sa i përket impaktit që shkrimet e tij kanë tek lexuesi dhe të bindet se e meriton çmimin letrar më prestigjoz në botë me të cilin do ta bëjë krenar edhe gjithë popullin e tij.

Jam i bindur se asnjë nga nobelistët e deritanishëm për letërsi nuk do të mund të rrinte indiferent po të mbijetonte gjakmarrja në shoqërinë apo në popullin e tyre siç ndodh në shoqërinë shqiptare. Askush nuk mund të thotë se Kadare ka qenë indiferent. Prilli i thyer është argumenti e unë jam shpjegimi i atij argumenti. Romani në fjalë ka famë, është i përkthyer në disa gjuhë, futet në dhjetëshin e parë të veprave letrare më të njohura në botë kundër hakmarrjes (shihni nuancën me gjakmarrjen),  ka shërbyer si bazë për një film në një kontinent tjetër. Kështu, autori dhe të gjithë ata që e përkrahin, duhet të binden me  potencialin e këtij romani.

Imagjinoni fuqinë e një formulimi në propozimin e ardhshëm të shkrimtarit Ismail Kadare për çmimin Nobel: “Autori i ka dhënë fund zyrtarisht një fenomeni (gjakmarrjes) i cili ka egzistuar për  mëse 5 shekuj në mentalitetin shqiptar dhe ka marrë jashtëzakonisht shumë jetëra njerëzish. Ai fenomen, për një çerek shekulli, është shuar me dhunë gjatë sistemit komunist, por është rikthyer në sipërfaqe. Imail Kadare me romanin Prilli i thyer, shkrimet tjera dhe aksionet e tij e ka çrrënjosur atë fenomen në mënyrë që të mos kthehet më kurrë në shoqërinë shqiptare.”

Romani Prilli i thyer është elementi kryesor ku shprehet ideali i fuqishëm i autorit. Është mëse e logjikshme të mendohet se ai ideal nuk shuhet me botimin e romanit në fjalë. Pra, Kadare duhet të punojë në këtë drejtim për të përmbushur kriterin e fitimit të çmimit Nobel: të shkruajë artikuj, të japë intervista (siç i shkon përdore gjithashtu) në mediat kombëtare e ndërkombëtare kundër gjakmarrjes, të marrë pjesë në manifestime konkrete kundër ketij fenomeni, e gjeste tjera.

Ja një listë, jo e plotë, e pikave që mund të trajtohen: Të shuhet me ligj e ashtuquajtura “Shoqarta e pajtimit kombëtar”; të dërgohen policë në të gjitha familjet ku ka njerëz të ngujuar për të treguar se shteti egziston; të publikohen në Internet të gjitha rastet e gjakmarrjes dhe emrat e kërcenuesve potencialë (siç bëhet në shtetet demokratike me pedofilët, për shembëll); ata që kërcënojne haptaz se duan ta mbrojnë nderin duke ngujuar femijë e njerëz të pafajshëm, të burgosen në shenjë mase preventive; ata që marrin, japin apo përcjellin të holla për gjak, qofshin nga familja e të vrarit apo asaj kërcënuese të akuzohen për trafik me qenie njerëzore dhe uzurpim; të afërmit e kriminelit të konsiderohen të pafajshëm si nga ligji ashtu edhe nga mentaliteti, ndërkombëtarët që e analizojnë gjakmarrjen pa e patur si qëllim zhdukjen e këtij fenomeni të konsiderohen shpirtngushtë e sadistë; e shumë pika tjera.

Si lexues mendoj se Ismail Kadare e meriton çmimin Nobel për letërsi me romanin Prilli i thyer nëse ai e kompleton atë që e ka filluar me atë vepër: çrrënjosjen komplete dhe të pakthyeshme të gjakmarrjes nga mentaliteti shqiptar. Këtu do të shihej qartë dhe lehtë fuqia e penës së tij. Atë që diktatura mund ta ndalojë për një periudhe të caktuar, shkrimtari me mjeshtrinë dhe idealin e tij të jashtëzakonshëm mund ta fshijë përgjithmonë. Siç u tha më lart, aspekti politik nuk ka rëndësi. Prilli i thyer ka dhënë padyshim kontribut edhe gjatë komunizmit që fenomeni i gjakmarrjes të fshihet sa më shpejt nga jeta shqiptare. Por,  rezultati duhet të jetë aq i thjeshtë dhe i aq i qartë sa që ta kuptojnë edhe fëmijët e sidomos ... fëmijët e ngujuar pa pasur asnjë faj. 

FILLIMI (Të gjitha shkrimet me radhë)

 
*********************
Lexojeni edhe këtë:

Planet makiavelike serbe dhe zakonet shqiptare


Ismail Kadare (Ismaïl Kadaré)Prilli i thyer, Broken April, Abril quebrado,  Avril brisé, Aprile spezzato,
Krew za krew (powieść), Abril Despedaçado, Aprilie spulberat.
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti
---------------------------------------------------- 

Major search engines

Help is at http://www.alltheweb.com/help.php3
You can submit your domain at http://www.fast.no/documents/atw/ (suspended at the moment)
You can read about Fast at http://www.fast.no/company.html
Text-only version at http://www.altavista.com/sites/search/text
Translation at http://babelfish.altavista.com/translate.dyn
Advanced search at http://www.altavista.com/sites/search/adv
Add URLs at http://www.altavista.com/sites/search/addurl
"power search" at http://www.dejanews.com/home_ps.shtml
Power help at http://www.dejanews.com/help/help_ps.shtml
Advanced search help is at http://www.excite.com/Info/searching3.html
Add URL at http://www.excite.com/info/add_url/
http://magellan.excite.com/magellan/Info/advancedtips.html
Add URL at http://magellan.excite.com/info/add_url
Advanced search at http://www.google.com/advanced_search
Help is at http://www.google.com/help.html
Add URL is at http://www.google.com/addurl
Read about Google at http://www.google.com/why_use.html
http://www.hotbot.com/?MT=&SM=MC&DV=0&LG=any&DC=10&DE=2&_v=2&OPs=MDRTP&act.super.x=151&act.super.y=23
http://www.hotbot.com/help/tips/search_features.asp
Add URL at http://www.hotbot.com/addurl.asp
Text-only version at http://hotbot.lycos.com/text/
Advanced search is at http://infoseek.go.com/find?pg=advanced_www.html&ud9=advanced_www
Tips can be found at http://infoseek.go.com/Help?pg=SearchTips.html
Add URL at http://infoseek.go.com/AddUrl?pg=SubmitUrl.html
Advanced search at http://www.lycos.co.uk/search/options.html
Add a site at http://www.lycos.co.uk/service/addasite.html.
Search tips at http://www.planetsearch.com/?a=9&w=tips
Add URL at http://www.planetsearch.com/?a=19&flags=3&count=10
Power search at http://www.northernlight.com/power.html
Help (several pages) at http://www.northernlight.com/docs/search_help_optimize.html
Add URL at http://www.northernlight.com/docs/regurl_help.html
Help is at http://ragingsearch.altavista.com/cgi-bin/query?pg=acc&v=help

Customize at http://doc.altavista.com/raging-custom/results.html
Read about Super Snooper at http://www.supersnooper.com/AboutDisclaim.htm
Check your URL at http://www.supersnooper.com/CheckURL.htm
Add your URL at http://www.supersnooper.com/AddURL.htm
Help at http://www.topclick.com/search_tips_basic.html
Advanced search help is at http://www.topclick.com/search_tips_advanced.html.
Add URL at http://www.topclick.com/add_url.html
Advanced search is at http://www.voila.fr/sop?refine=ok&lg=UK. (This
Help is at http://www.voila.com/Informations/
Add your URL at http://www.voila.com/Info/addsite.html.
Add URL at http://www.webcrawler.com/info/add_url/
Add URL at http://www.whatUseek.com/noshock/addurl-tableset.shtml

Pay-per-click sites

Add (create account) at http://www.crosslinkz.com/se/add.shtml
Help at http://www.findwhat.com/static/help_search.html
http://www.findwhat.com/static/ab_promote.html
Help is at http://iwww.goto.com/d/about/
"Promote your site" is at http://iwww.goto.com/d/about/advertisers/
Add listing at http://www.hootingowl.com/directory_faq.cfm?u=0000000
About at http://www.hootingowl.com/1how_to_list.cfm?u=0000000
About at http://www.kanoodle.com/about/about.html
List your site at http://www.bay9.com/enter.cgi?link=&clicktrade=
Sign up at http://www.bay9.com/cgi-local/step1.cgi?link=&clicktrade=
Help at http://www.searchcactus.com/tips.asp
Promote your site at http://www.searchcactus.com/advertiser/
FAQ at http://www.searchcactus.com/advertiser/faq.asp
Submit URL at http://www.searchhound.com/Pages/submit.htm, guidelines are
at http://www.searchhound.com/cgi-bin/sh_acc_pages.cgi?../Pages/guidelines.htm
Make bids at https://www.searchhound.com/Pages/bids.htm
Promote your site at http://sprinks.about.com/
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti

Meta-crawlers

Help is at http://www.askjeeves.com/docs/help.html
Help at http://www.c4.com/help.html
"Get listed" at http://www.c4.com/listed.html
Help is at http://www.dogpile.com/notes.html
Add URL at http://www.ineedhits.com/add-it/pro/, but this is in fact
More features and description at http://www.idexer.com/idexer.htm
FAQ at http://www.infozoid.com/info/faq.html
Power search described at http://ixquick.com/power_search_techniques.htm
Add ixquick to your site at http://ixquick.com/sws_link_instructions.htm
This would appear to also be http://www.go2net.com/
Power search is at http://www.go2net.com/index_power.html
Search Tips are at http://www.go2net.com/help/faq/query.html
Add URL is at http://www.go2net.com/help/faq/add-url.html
About at http://www.metaiq.com/link.html
Help is at http://www.multimeta.com/faq.htm
Add URL (to 20 engines) at http://multimeta.com/submit/submit.cgi
Register for email searched at http://www.multimeta.com/members/whyregister.htm
Help is at http://www.newsindex.com/shelp.html
Help is at http://www.quickbrowse.com/help/gettingstarted.html
Their story is at http://www.quickbrowse.com/story/
Submit (to many search engines) at http://www.savvysearch.com/submit
You can "snoop" on recent requests at http://www.savvysearch.com/snoop
Add URL at http://searchalot.com/addurl.htm
Help is at http://www.surfwax.com/help/tutorials/search.htm
Advanced search is at http://www.TsunamiSearch.com/mp/search.cgi?aff=default&cat=1&dis=f&ds=1&qt=and&rps=10&sas=1&sc=&sid=985858221_4280&site=ww1&site=ww5&site=ww6&
About at http://www.virtualfish.com/why_use_it.html
Submit URLs at http://www.noimages.com/faq2.html

File searching sites

FAQ at http://www.diggit.com/FAQ.html, tutorial at http://www.diggit.com/tutorial/index.html
Advanced search is at http://www.diggit.com/SMPdb?opt=
Advanced searches at http://lycospro.lycos.com/
About is http://www.singingfish.com/about.html
Submit URL at http://www.singingfish.com/add.html

New, experimental engines

About is at http://www.aesop.com/about.htm
Add URL is at http://www.aesop.com/cgi-bin/sub/submiturl.cgi
Read about the AESOP META tag at http://www.aesop.com/metatag.htm
About is http://www.allthesites.com/aboutus.htm
Submit URL at http://www.allthesites.com/submit.htm
Advanced search at http://www.allthesites.com/advanced/search.asp
Help is at http://www.allthesites.com/searchhelp.htm
Help ia http://www.directhit.com/help/
Add URL at http://www.directhit.com/util/addurl.html
Advanced search at http://www.directhit.com/AdvancedSearch.asp
About is at http://www.directhit.com/about/index.html
About is at http://www.findanything.com/About
Help at http://findia.net/help.html
Become an editor at http://www.hotrate.com/suggestURL.asp
Add URL at http://www.hotrate.com/SuggestURL3.asp
About at http://www.hotrate.com/about.asp
Help (requires Flash) is at http://www.ilor.com/ILSFlash.htm, About is at http://www.ilor.com/ILSAbout.htm
FAQ at http://www.ilor.com/ILSFAQ.htm
Advanced search at http://www.ilor.com/searchilor.lor?&start=0&pg=aq&as_q=
Advanced search at http://www.iwon.com/home/search/search_advanced/0,11749,0,00.html
http://www.iwon.com/home/winning/howitworks_overview/1,11933,,00.html
Help is at http://www.links2go.com/help
About is at http://www.links2go.com/about
Search tips at http://www.oingo.com/find.dll?s=&r=y&m=&x=25&y=17#
Add URL at http://www.oingo.com/addsite.html, although really you can only add
by entering your site into the Open Directory project at http://dmoz.org/
Help is at http://www.oingo.com/help.html
Add URL at http://www.searchit.com/addurl.htm
Edit a site at http://search.thunderstone.com/texis/modify/modify.html
Read about it at http://search.thunderstone.com/texis/websearch/about.html
Add URL at http://www.slider.com/addurl.htm
Help at http://www.slider.com/help.htm (though there's not much there)
Encyclopedia is at http://www.slider.com/index/indexaa.htm
Add a page at http://www.subjex.com/addapage.html
Read about it at http://www.subjex.com/about.html
Help is at http://www.teoma.com/help.html
FAQ at http://vivisimo.com/vivisimo-1.1/html/FAQ.html
Help and more about WebBrain at http://www.webbrain.com/about_frame.html
Add URL is the ODP page http://dmoz.org/add.html
About at http://direct.webhelp.com/direct/html/aboutDirect.html
FAQ at http://www.webhelp.com/webhelp/faq/faq_company.html
Add URL at http://www.webzone.com/isn/addurl.html
WiseSearch at http://www.wisenut.com/WISEsearch.html
About is at http://www.wisenut.com/company.html

Search directories with search capabilities

Search tips at http://search.about.com/scripts/Query70.asp?PM=112_410_T&faq=yes&COB=home
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti
About SEARCH.COM is at http://search.cnet.com/About/0,69,0,0200.html
Help is at http://dmoz.org/searchguide.html
Add URL is at http://dmoz.org/add.html
About at http://www.indya.com/aboutus/index.html
Submit a site at http://www.netguide.com/aboutus/aboutreviews.html
Options page is at http://search.yahoo.com/search/options
Help page is at http://www.yahoo.com/docs/info/help.html
Advanced tips are at http://search.yahoo.com/search/syntax
Add URL is at http://www.worldsearchcenter.com/add_url.cfm
Help is at http://www.worldsearchcenter.com/docs/help/searching_faq.cfm

ISPs with search engines

Search tip is at http://www.aol.com/netfind/tips/home.html
Add your site at http://www.aol.com/netfind/info/addyoursite.html
Search tips at http://www.nbci.com/LMOID/resource/0,566,home-136,00.html?fd.srch.tip
Power search at http://www.nbci.com/search/power/form/0,179,home-0,00.html?fd.srch.pwr
Add URL at http://www.nbci.com/LMOID/resource/0,566,home-1077,00.html?st.sn.ft.0.surl
Directory is at http://www.nbci.com/dir/0,668,home-0,00.html
Advanced search at http://search.btinternet.com/default.asp?act.advancedQuery=1&
Help at http://www.compuserve.com/compuserve/search_landing.asp
(a.k.a http://websearch.cs.com/)
Help is at http://search.icq.com/help/
Submit URL at http://search.icq.com/default.asp?act.addurl=addurl
Advanced search at http://search.msn.com/advanced.asp
Advanced help is at http://search.msn.com/helpadv.htm
Submit URL at http://search.msn.com/addurl.asp
Search tips is at http://xoom.snap.com/main/help/item/0,11,-6736,00.html?tt.xm.sb.0.tips
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti

Regional search engines

Arabic

www.arabia.com

Australia

http://www.anzwers.com.au/
http://www.ausindex.com.au/
http://www.cowleys.com.au/
http://www.goeureka.com.au/
www.ozengine.com/ozengine
www.ozguide.com/search/
http://www.ozsearch.com.au/
www.platonsearch.com/australia
http://www.sofcom.com.au/
http://www.webfind.com.au/
http://www.websearch.com.au/
http://www.webwombat.com.au/
http://www.wilddogsearch.com.au/
http://www.excite.com.au/
http://www.looksmart.com.au/
http://www.yahoo.com.au/

Canada

www.maplesearch.com

Czech Republic

www.seznam.cz

Denmark

http://www.jubii.dk/
http://www.kvasir.dk/

France

www.spray.fr/search/index.jsp
http://www.trouvez.com/
www.free.fr/chercher/
http://www.webhelp.fr/
http://www.nomade.fr/
www.walhello.com/mainfr.html
www.infozoid.com/francais/

Finland

www.walhello.com/mainfi.html
http://www.fi/
http://www.evreka.fi/

Germany

http://www.fireball.de/
http://crawler.de/
http://search.spray.net/index.jsp
http://www.multimeta.de/
http://www.speedfind.de/
http://www.twirlix.de/
http://www.nettz.de/
www.walhello.com/mainde.html
www.infozoid.com/deutsche/

Greece

http://www.robby.gr/
http://www.pathfinder.gr/
http://www.phantis.com/

India

http://search.forindia.com/
http://www.rediff.com/
http://search.indya.com/

Israel

www.zooloo.co.il/Z_SearchACTACT9.asp?SO=2
http://www.parapara.co.il/ (software library)

Italy

http://search.spray.it/index.jsp
http://websearch.virgilio.it/
www.infozoid.com/italiano/
http://www.ilmotore.com/
http://www.jumpy.it/
http://search.supereva.it/

Netherlands

www.walhello.com/mainnl.html
http://www.metaspider.nl/
http://zoek.vinden.nl/
http://web.planet.nl/zoeken/

Norway

http://dpsearchno.spray.net/index.jsp
http://search.sol.no/ or http://kvasir.sol.no/

Poland

http://szukaj.ahoj.pl/

Portugal

http://opiniao.sapo.pt/

Spain/Spanish

http://metabusca.com/
http://www.eresmas.com/ or http://www.alehop.com/
www.walhello.com/mainsp.html
http://buscador.ya.com/
www.infozoid.com/espanol/
http://www.hispavista.com/
http://www.demasiado.com/

Sweden

http://www.evreka.com/
www.spray.se/sok/
www.walhello.com/mainse.html

Switzerland

http://sear.ch/
http://www.surfer.ch/
http://www.search.ch/

Thailand

http://www.thaifind.com/
http://www.thaiseek.com/
www.ut9.com/cgi-bin/thaisearch

Turkey

http://arama.turkvista.com/
http://www.porttakal.com/

UK/Europe

Search tips at http://www.askalex.co.uk/tips1.htm, although therehttp://askalex.co.uk/scripts/getform.exe?par?submit.htm?1
at http://www.mirago.co.uk/scripts/longhelp.asp
Basic help at http://www.mirago.co.uk/scripts/srchhelp.asp
Add a URL at http://www.mirago.co.uk/scripts/addsite.asp
Help is at http://www.scoot.co.uk/help/help.asp
Add URL at http://www.scoot.co.uk/submit/index.asp
Advanced help is at http://www.searchuk.com/help/advanced.html
Add URL at http://www.searchuk.com/addurl.html
Intelli-search option is at http://www.searchuk.com/cgi-bin/i-search.cgi
A meta-search option is at http://www.searchuk.com/cgi-bin/meta.cgi
Advanced search at http://www.selu.co.uk/adv_search.html
Add URL page at http://www.selu.co.uk/links.html
Help is at http://www.thomson-directories.co.uk/content/products/contact.htm
Add URL at http://www.ukdirectory.co.uk/addurl.html
Add URL at http://www.ukindex.co.uk/urlreg.htm
Advanced search at http://www.ukmax.com/search/, although it's not
Add URL at http://www.ukmax.com/search/default.asp?act.addurl.x=0&act.addurl.y=0
Advanced search at http://www.ukplus.com/html/options.html
Add a site at http://www.ukplus.com/ukplus/owa/pkg_suggest.p_ad_url
Advanced search at http://www.uksearcher.co.uk/cgi-bin/search.pl?action=powersearch
Add URL at http://www.uksearcher.co.uk/cgi-bin/search.pl?action=addurl
Help at http://www.uksearcher.co.uk/cgi-bin/search.pl?action=tips
Advanced search at http://uk.searchengine.com/english/advanced/index.cgi
Help is at http://www.searchengine.com/english/help/index.cgi
Add a URL at http://url.searchengine.com/index.cgi
Advanced search at http://sparksearch.com/search/advanced.html (but it's not very)
Add URL at http://sparksearch.com/go/add/
An English version is at http://www.voila.com/
White paper at http://www.webtop.com/search/topferret/wpaper.htm
(Previously http://www.euroferret.com/).

Search Engine translations services

Other lists of search engines

Search engine related sites

----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire