samedi 28 juillet 2012

Katër emra i vrasin katolikët shqiptarë: Lekë, Gjon, Shtjefën dhe Gjergj

Katër emra i vrasin katolikët shqiptarë: Lekë, Gjon, Shtjefën dhe Gjergj
Këtë titull e lash me qëllim me dy kuptime. Dikush mund të kuptojë se katolikët shqiptarë vriten nga katër emra ose, në anën tjetër, katër emra vriten nga katolikët shqiptarë. Situata është e tillë që ose ndodh njëra ose tjetra. Çka kanë këta emra? Këta janë emra katolikë që përbëjnë katër shtyllat e Kanunit: Lekë (Dukagjini), Gjon (Marka Gjoni), Shtjefën (Gjeçovi) dhe Gjergj (Fishta).
Dy të parët, Leka dhe Gjoni, njihen si prijës  por që të dy e kanë bërë të kundërtën a asaj që pretendonin. I pari ishte me armikun (perandorinë osmane kundër Skënderbeut) dhe dyti ishte me armikun gjithashtu (me serbin, me Nikolla Pashiqin).

Dy të dytët, Shtjefni dhe Gjergji ishin priftërinj por që të dy e kanë bërë të kundërten e asaj që pretendonin. I pari e ka mbledhur (e ka shpikur në bazë të kushtetutës së Gjon Marka Gjonit që i dërgoi Pashiqit në Beograd) Kanunin që vret dhe çorienton edhe sot shqiptarët e sidomos katolikët shqiptarë. I dyti e ka bërë reçensionin e Kanunit dhe ky reçension botohet si parathënie e këtj libërthi çorientues dhe antinjerëzor. Që te dy priftërinjte po na dalin antikrishterë. Lexojeni me kujdes parathënien dhe Kanunin që t’më kuptoni se çka dua të them:  http://www.kanuniilekedukagjinit.blogspot.ca
Ne katolikët shqiptarë ndodhemi në një situatë të vështirë: T’i lëmë këta katër emra të na vrasin dhe të na çordodisin mentalisht apo t’i rrënojmë ato katër shtylla të Kanunit me qëllim që të vijë dita kur Kanuni nuk do ta vrasë as nuk do ta çorientojë askënd.

E botoj këtë shkrim sepse e kam zemrën e plasur. Kam bërë studime pasuniversitare në Amerikë dhe kur u ktheva në Shqipëri, Kanuni gati sa më ktheu në nivelin e analfabitit. Ju lutem t’i lexoni shkrimet e mia duke i kërkuar në Goggle me fjalët kyçe “Blerim Uka Kanuni”.
E ftoj edhe një herë klerin katolik të shprehet haptaz kundër Kanunit të Lekë Dukagjinit duke e analizuar në prismën se ai Kanun është antikrisher dhe antinjerëzor. Po e jap si shembëll analizën e imamit Shefqet Krasniqi.

Mos më thuani tani “Ai hoxhë e ka kritikuar edhe Nënë Terezën!!!”. Mua nuk më pengon ajo kritikë sepse jam i bindir se e ka bërë nga xhelozia. Nënë Terezën, po ta donin vetëm katolikët shqiptarë, ajo do të ishte e vogël për popullin tonë. Për këtë kritikë imami Krasniqi has në kritikat e të gjithë shqiptarëve të tri feve (apo katër duke i përfshirë edhe bektashinjtë) dhe të laikëve që përbëjnë shumicën absolute të shqiptarëve. Pajtohem me faktin se imami Krasniqi ka bërë keq kur e ka sharë Nënë Terezën. Por, mendoj se Kanunin e ka kritkuar në mënyrë perfekte me fakte dhe kjo kritikë ndodhet në nivelin e  merituar si kundërpërgjigje e gafit të presidentes së Kosovës. Presidentja e ka keq, hoxha e ka mirë!!! Pra, të njëjtën kritkë do të dujej ta bënte edhe kleri katolik apo prifti kundër kanunit dhe kundër asaj çka afirmon presidentja e Kosovës dhe të gjithë atyre që e lavdërojnë Kanunin.  
Shikojeni videon në YouTube
Kanuni i Lekë Dukagjinit: Gafi i presidentes së Kosovës Atifete Jahjaga në fjalimin e saj në Takimet e Gjeçovit 2011.


FILLIMI  (Të gjitha shkrimet me radhë)

mardi 10 juillet 2012

Gjergj Fishta : Gabimet e mëdha


Kanuni i Sulltan Sylejmanit
 Gjergj Fishta : Gabimi më i madh i tij është parathënia e Kanunit!
Gjergj Fishta është një figurë e njohur kombëtare. Ta kritikosh atë u ekspozohesh kritikave dhe fyerjeve të pseudointelektualëve, atyre që bazohen në famë për ta vlerësuar dikënd. Gjithashtu ta kritikosh Fishtën,  je në shënjestër të katolikëve shqiptarë.   
Si katolik (laik, në të vërtetë) dhe si analist kritik i Kanunit (mund t’i lexoni shkrimet e mia me fjalët kyçe në Google « Blerim Uka Kanuni) mendoj se Fishta duhet të lexohet me sy kritik dhe të kritikohet.  Pse jo?
Po i prezantoj këtu tri gabime të Fishtës  cilat kanë qenë dhe janë kundër interesave mbarëkombëtare. Këto gabime i  çorientojnë sidomos katolikët shqiptarë dhe të gjithë ata që nuk dinë të lexojnë me sy kritik.
Gabimi i parë (dhe më i madhi!) i Gjergj Fishtës është recensioni i Kanunit të Lekë Dukagjinit  i cili botohet gjithashtu si parathënie e këtij libri djallëzor dhe çorientues për shqiptarët. Ky libërth na vret dhe na paraqet si njerëz të egër para botës. Shkoni në adresën (http://www.kanuniilekedukagjinit.blogspot.ca ) dhe lexojeni parathënien e Fishtës dhe (po deshët) tërë Kanunin. Unë nuk pajtohem as me Kanunin  as me parathënien e Fishtës!
Gabimi i dytë është një poezi ku ai e ngre zërin duke thënë:  « Moj Evrop, moj kurv' e motit ».   Këtu At Gjergj Fishta e përdor fjalën serbe « kurva » që ta shajë Evropën, kontinentin në të cilin shtrihen trojet  shqiptare. Dihet se Fishta ka folur sërbisht sepse ka jetuar dhe ka punuar në Bosnjë.
Gabimi i tretë i Fishtës,  në perspektivën e sotme,  është boshnjakizimi i trojeve shqiptare në shkrimet e tij. Legjendat e Mujit dhe Halilit sa ndodhen në Klladushë të Bosnjes  sa në trojet shqiptare. Mos vallë e ka shtyrë dikush Fishtën ta bëjë këtë gjë me qëllim që bota të mos e bëjë dallimin ndërmjet Bosnjes dhe Shqiptarisë?
Ne fakt, gabimi i dytë dhe ai i treti (që i ceka) nuk më pengojnë edhe aq shumë por gabimi i parë (parathënia e Kanunit) është i pafalshëm.  Kanuni edhe sot i vret dhe i varfëron ata që i besojnë dhe e praktikojnë. Në krahasim me vrasjen me paramendim (apo gjakmarrjen) po e konsiderojmë të dorës së dytë faktin se  bota e qytetëruar na njeh si popull që jetojmë ende në mesjetë  për shak të gjepurave të Kanunit.

FILLIMI  (Të gjitha shkrimet me radhë)

mardi 3 avril 2012

Planet makiavelike serbe dhe zakonet shqiptare

Planet makiavelike serbe dhe zakonet shqiptare

Nga Blerim Uka


Niccolò Machiavelli

Për për ta kuptuar më së miri se çka do të thotë shprehja “plane makiavelike” duhet lexuar “Sundimtarin “ e Nikolo Makiavelit (Niccolò Machiavelli, El Principe) në shqip apo në gjuhë tjera që i dini. Por, mos gaboni (në asnjë mënyrë!) ta verifikoni në fjalor apo në Wikipedia fjalën “zakon”!!! Ka rrezik se do ta mësoni faktin se ajo është fjalë serbe e cila e ka në shqip kuptimin “ligj”.

Shtrohet pyetja: Zakonet e Kanunit, a vijnë nga ilirët siç pretendojnë disa? Disa thonë se Kanuni është përmbledhje e zakoneve të transmetuara gojarisht siç ndodh tek popujt që nuk kanë gjuhë të shkruar.

A pi ujë kjo ide? Unë kam mësuar në shkollë (dhe kam dëgjuar shumë shqiptarë duke u mburrur) se dokumenti i parë i gjuhës shqipe, Formula e Pakëzimit, daton nga shekulli i 15, më saktësisht nga viti 1462 dhe vjen  nga Pal Engjëlli, diplomat i Skënderbeut. Si qenkemi atëherë popull pa gjuhë të shkruar që i transmetojmë rregullat e jetës gojarisht?

Një pyetje tjetër e rëndësishme:  Pse Kanuni nuk u shkrua pak më herët se vitin 1934, por vetëm disa vite pasi që Gjon Marka Gjoni e shpalli Republikën e Mirditës dhe i dërgoi Nikolla Pashiqit (Nikola Pasic) në Beograd  kushtetutën me qëllim që Serbia ta njohë shtetin e tij? A e ka lexuar kush atë kushtetutë? A ndodhet ajo në ndonjë arkiv? Ja ku dua të dal me këtë shkrim dhe ja pse e pakëzova me emrin “Planet makiavelike serbe dhe zakonet shqiptare”. 

Po u nisëm nga celula familjare për të krijuar një shoqëri të mirë, shikoni se ku shpie Kanuni:  
(Nëse doni ta lexoni këtë vepër të vogël që ka nja 106 faqe, shkoni në adresën : www.kanuniilekedukagjinit.blogspot.com )


Gjakmarrja ua plas zemrën fëmijëve
 Së pari, burri e blen guan sipas nenit 19 ( nëmes paragrafeve §. 44. et §. 45) ku ndodhen edhe çmimet. Pastaj, duhet të bëhet dasma. Shikoni paragrafet  §. 45 deri  §. 50) se sa kushton ajo ceremoni e të marrëve (që e marrin njëri tjetrin!).

Nusja vjen në shpi dhe formohet celula e re familjare. Lind fëmija i parë, shumë kohë para se të lahen borxhet e dasmës, dhe ai mësohet të jetojë në varfëri. Nuk ka shtëpi, sepse sipas paragrafit 602 të zakoneve tona, shtëpia e shqiptarit është e mikut dhe e zotit. Në të hyn edhe miku dhe armiku pa ndonjë problem të madh. Shqiptari nuk e ndien veten të fortë në shtëpinë e vet (siç e ndien, për shembëll, një ekipë futbolli kur luan në terrenin e vet) sepse kështu e do zakoni.

Vazdojmë më tutje. Djali që lindi në paragrafin paraprak do të dalë në shoqëri dhe do të gabojë dikund. Në paragrafet  §.660 - §.664 thuhet se kanë filluar gjaqet për arësye se nuk e ngjeu ai që duhet kafshatën i pari apo nuk e piu gotën e rakisë ai që duhet i pari. Ai nuk ka ku të shkojë. Një ditë apo një tjetër, do të  bie në sherr dhe në gjak. Kështu e do zakoni! Kanuni nuk flet askund për mirëkuptim, për mirësjellje, për tolerancë, për respekt të pasurisë së tjetrit, për dashuri ndaj tjetrit...

Pas vrasjes vjen gjakamarrja. Edhe në gjakmarrje ndodhet një lloj biznesi, po të  shikohet me kriteret ekonomike bashkohore. Ndërhyrësit (apo pajtimtarët) marrin të holla sipas paragrafit §.967. Familja e të vrarit e kërcënon me vrasje tjetrën por e ka gjithmonë  në mendje që gjaku të lahet me të holla. Të përfitosh nga vëllau i vrarë është fantasmë e çdo shqiptari që i ka trutë e thartuara nga zakoni. Mos më akuzoni se e teproj këtu! Une njoh njerëz (shqiptarë) të cilët përfitojnë nga zakoni për t'i harxhuar të hollat e të vëllait edhe kur vëllau në fjalë është i gjallë dhe mund t'i harxhojë vetë të hollat e veta. E lëre më kur është i vdekur...

Shqiptarët e zakonit përtojnë të krijojnë pasuri. Të gjithë ëndërrojnë t'i shfrytëzojnë të hollat e dikujt tjetër. Kështu e kemi zakon ne! Por i njëjti zakon, po të shikoni më larg se maja e hundës i shpie shqiptarët që dikush tjetër t'i harxhoje të hollat e tyre. Serbia, në shumicën a rasteve!

Mu për këtë arësye, serbët dhe sllavokomunistët janë përpjekur t’i nënvizojnë zakonet shaiptare në të gjitha mënyrat në shqip, në serbisht, në letërsi, filma, emisione televizive, e tjera. Zakonet tona janë aleatët më të mirë të serbit. Në filmin “Skënderbeau” të realizuar nga sllavokomunistët, mund ta shihni dialogun ndërmjet e Skënderbeut dhe Leke Dukagjinit. Ky dialog është në kundërshtim me historinë.

Në volumin e shtatë të veprës "Illyricum Sacrum", të At Daniele Farlatit, të përkthyer prej Dom Frano Illias, në mes të tjerash bëhet fjalë edhe për tradhëtinë e Lekë Dukagjinit ndaj Gjergj Kastrioti –Skënderbeut: “Lekë Dukagjini, armik i përbetuar i Gjergj Kastrioti - Skënderbeut, në marrëveshje me armiqtë e Kombit (turqit), i kishte nxitur këta që ta shfarosnin popullin e krahinës të cilin Gjergj Kastrioti - Skënderbeu e kishte nën sundimin e tij. Kur Papa e mori vesh këtë krim të shëmtuar e sakrileg, e pa se çfarë dëmesh do të kishte krishtërimi, dhe pa vonesë u shkruan Metropolitëve të Tivarit e të Durrësit”

Makiaveli në kryeveprën e tij i sugjeron sundimtarit që ta ketë dredhinë e dheplprës dhe forcën e luanit. Ndërsa shqiptarët (ata burrat e zakonit) e kanë dinakërinë e luanit dhe forcën e dhelprës.  

Por, duhet pranuar se  nganjeherë ndodhin mrekullira kur dështojnë planet makiavelike. Kur serbët, ata që duan që ne të jetojmë me zakon, planifikojnë të nxisin urrejtjen ndërkombëtare ndaj shqiptarëve dhe zhdukjen tonë, organizata më e madhe ushtarake në botë, NATO,  hedh bomba në kryeqytetin e tyre. Planifikohen tollovira deri në paralizim për Tiranën, ndërsa ato ndodhin mu aty ku janë planifikuar, në Athinë. Mund të themi se shqiptarët normalë (jo ata të zakoneve) e sidomos ata të shkolluarit nuk bien lehtë në kurthë. Kanë mbetur vetëm disa (nuk e di si t’i quaj) që na udhëheqin apo që kanë ambicje të na udhëheqin të cilët duhet t'i lënë mënjanë tekat e tyre dhe “zakonet” dhe ta respektojne LIGJIN.

Ky shkrim më është insipruar nga një bisëdë me një bashkatdhetar kosovar. Dihet se gjatë Jugosllavisë së Titos, me emigrimin e kosovarëve në Gjermani e Zvicërr ishte  bërë « zakon » t'i dërgohet vëllaut apo familjes të holla rregullisht. Në mënyrë të tërthortë ato deviza përfundonin në Serbi. Natyrisht ka të tillë (jo vetëm serbët)  që mendojnë se ky është zakon i mirë dhe duhet të ruhet... sa më gjatë që është e mundur!Pataja, simbol i pavarësisë
 Pas pavarësisë se Kosovës, miku im e ndërron “zakonin”. Kur shkon nga emigrimi në Kosovë për pushime, në vend se t'i japë vëllaut të tij një mijë euro falas, i jep një plan të cilin e kishte përgatitur me kujdes me qëllim që ta ndihmojë të krijojë pasuri dhe që asnjë qindarkë të mos shkojë në Serbi në asnjë mënyrë dhe nën asnjë pretekst!  Kështu, mërgimtari i paguan disa punëtorë dhe merr me qira mjetet e nevojshme që t’i përgatisë të vëllait tokën e djerrë për të mbjellur patate.Mësojeni përmendësh!
 Pas një rrezistence (normale!) vëllau në Kosovë, pranon që të krijojë pasuri. Tani, ai e ushqen familjen me patatet e arave të të parëve. Në të njëjtën kohë shet patate gjatë tërë vitit. E ka mësuar mirë se si ruhet ajo perime në një dhomë të errët nëpër rafte apo thasë të mëdhenj. Nga një përtac e parazit, vëllau i shokut tim është bërë biznesmen e krenar. Ka arritur ta hapë një biznes të vogël familjar duke e kultivuar një perime e cila nuk merr shume tokë, nuk ka nevojë për shirëse as mulli dhe i ka së paku të gjitha vetitë ushqyese të grurit.

E pyeta shokun tim se a kishte qenë “bisnesmeni” në fjalë në manifestime në kufi me Serbinë kundër importimit të prodhimeve. Ja si u përgjigj: “Zakonisht, vëllau im del në manifestime të tilla por në ato të fundit nuk ka dalur sepse nuk kishte kohë. Në vend se të dalë në manifestime, është manifestuar në arë... për ta përgatitur tokën për prodhime... shqiptare.


FILLIMI  (Te gjitha shkrimet me radhë)
********************
Lexojeni edhe ketë:

Kadare, nobelist me Prillin e thyer ? 


Bekim Haxhiu - Kamishi / Albin Kurti
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 

jeudi 29 décembre 2011

Kadare, nobelist me Prillin e thyer ?

Romani "Prilli i thyer" nga Ismail Kadare 
Kadare, nobelist me Prillin e thyer ?

Nga Blerim Uka

Si lexues i veprës së shkrimtarit të madh shqiptar, Ismail Kadare, mendoj se ai autor e meriton çmimin Nobel për letërsi me romanin Prilli i thyer. Në atë roman ai e jep provën se ka një ideal të jashtëzakonshëm, apo siç thuhet në kriterin origjinal në suedisht "inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning".

Të gjithë shqiptarët do të ishin krenarë për këtë gjë, edhe ata që e duan edhe ata që nuk e duan Kadarenë. Një çmim i tillë do ta vendoste gjuhën shqipe në nivelin botëror. Sipas meje, ata që e kanë propozuar deri tani Kadarenë kanë pasur qëllim të mirë, por nuk e kanë prezantuar mirë. Edhe  i interesuari kryesor, vetë Ismail Kadare,  ka treguar interes të madh dhe ka punuar pa lodhje në këtë drejtim por, sikur ata që e kanë prezantuar, nuk e ka ndjekur rrugën e duhur. Kjo është gjë shumë normale, një shkrimtar di të shkruajë, por nuk i di teknikat se si fitohet një çmim, gjë që i përket fushës së marketingut.

Që në fillim duhet pasur parasysh një element: Formulimi i kërkesës për çmimin Nobel për letërsi, nuk bëhet në mënyrë letrare por argumentative. Këtë fyçkël duhet ta kenë parasysh ata që i dalin në ndihmë aurorit në këtë drejtim por edhe vetë autori. Një nga argumentet që nuk duhet lënë pas dore jam unë, lexuesi. Fakeqëshisht, anëtarët e komitetit të këtij çmimi prestigjoz nuk e dinë këtë fakt apo argument sepse askush nuk ka ditur t’ua paraqesë. Gjithkush duhet ta ketë të qartë se anëtarët e komitetit në fjalë janë kartezianë.  Dekarti ka influencë të madhe në mentalitetin suedez, madje ai i ka kaluar ditët e fundit të jetës së tij në Stokholm. Pra, një rezultat konkret duhet të jetë i dukshëm  në mënyrën më të thjeshtë dhe të qartë.

Të shprehesh kundër komunizmit apo kundër Turqisë (perandorisë osmane) nuk ka shumë peshë për të marrë çmimin Nobel. Disa komunistë të bindur e kanë marrë atë çmin, një turk e ka marrë atë çmim. Me disidencën, nuk e bind dot komitetin Nobel kur bëhet fjalë për Ismail Kadarenë. Të jemi të mençur dhe të sinqertë (vetëm pesë minuta e jo më shumë, siç thotë kënga) e të pranojmë se Ismail Kadare ka qenë i privilegjuar gjatë komunizmit dhe është i privilegjuar edhe sot gjitkund në shoqërinë shqiptare. Të nisemi nga sinqeriteti dhe nga kjo pikë të bëjmë diçka të mrekullueshme. Pikerisht, Kadare duhet të bazohet në privilegjen që ka në shoqërinë shqiptare dhe më larg që ta çrrënjosë gjakmarrjen nga mentaliteti i popullit të tij në mënyrë që ky shembëll të rezatojë në gjithë njerëzimin.

I influencuar nga romani Prilli i thyer, unë lexuesi, kam refuzuar që të ketë ndërhyrës apo pajtimtarë në një rast të gjakmarrjes në familjen time. Mendoj se ndërhyrësit (apo pajtimtarët) janë shtyllat kryesore që e mbajnë gjallë këtë fenomen. Kanuni ua përcakton atyre një fitim. Aty ku ka fitime dhe interes, ka biznes.  Pra, kush ka interes që të ketë gjakmarrje? Ky aspekt trajtohet në mënyrën më të mirë dhe më të fuqishme në romanin Prilli i thyer.  

I frymëzuar nga Prilli i thyeri kam bërë një analizë kritike Kanunit, në mënyrën më modeste dhe të sinqertë, në blogun tim www.bloguiblerimukes.blogspot.com  dhe në disa shkrime tjera në media të ndryshme, shumica e të cilave mund të gjenden në Internet me fjalët kyçe « Blerim Uka Kanuni ». Të mos keqkuptohemi aspak këtu: nuk dua të flas për veten time. Duke i lexuar, lehtë mund ta konstatoni se ato shkrime më kanë sjellur shumë kërcënime dhe sharje publike.

Por, pikërisht, ai ideali i jashtëzakonshëm (për të cilin u fol më lart) që ka si qëllim çrrrënjosjen e gjakmarrjes nga mentaliteti shqiptar, nuk më lë të qetë. Ky shkrim i shkurtër, ku i bëj thirrje mentorit tim t’më ndihmojë, radhitet gjithashtu në gjestet e atij ideali. Konsideroj se po të mos e kisha lexuar Prillin e thyer, nuk do ta kisha këtë ideal aq të fuqishëm. Për këtë arësye mendoj se Kadaré  duhet të jetë në korent sa i përket impaktit që shkrimet e tij kanë tek lexuesi dhe të bindet se e meriton çmimin letrar më prestigjoz në botë me të cilin do ta bëjë krenar edhe gjithë popullin e tij.

Jam i bindur se asnjë nga nobelistët e deritanishëm për letërsi nuk do të mund të rrinte indiferent po të mbijetonte gjakmarrja në shoqërinë apo në popullin e tyre siç ndodh në shoqërinë shqiptare. Askush nuk mund të thotë se Kadare ka qenë indiferent. Prilli i thyer është argumenti e unë jam shpjegimi i atij argumenti. Romani në fjalë ka famë, është i përkthyer në disa gjuhë, futet në dhjetëshin e parë të veprave letrare më të njohura në botë kundër hakmarrjes (shihni nuancën me gjakmarrjen),  ka shërbyer si bazë për një film në një kontinent tjetër. Kështu, autori dhe të gjithë ata që e përkrahin, duhet të binden me  potencialin e këtij romani.

Imagjinoni fuqinë e një formulimi në propozimin e ardhshëm të shkrimtarit Ismail Kadare për çmimin Nobel: “Autori i ka dhënë fund zyrtarisht një fenomeni (gjakmarrjes) i cili ka egzistuar për  mëse 5 shekuj në mentalitetin shqiptar dhe ka marrë jashtëzakonisht shumë jetëra njerëzish. Ai fenomen, për një çerek shekulli, është shuar me dhunë gjatë sistemit komunist, por është rikthyer në sipërfaqe. Imail Kadare me romanin Prilli i thyer, shkrimet tjera dhe aksionet e tij e ka çrrënjosur atë fenomen në mënyrë që të mos kthehet më kurrë në shoqërinë shqiptare.”

Romani Prilli i thyer është elementi kryesor ku shprehet ideali i fuqishëm i autorit. Është mëse e logjikshme të mendohet se ai ideal nuk shuhet me botimin e romanit në fjalë. Pra, Kadare duhet të punojë në këtë drejtim për të përmbushur kriterin e fitimit të çmimit Nobel: të shkruajë artikuj, të japë intervista (siç i shkon përdore gjithashtu) në mediat kombëtare e ndërkombëtare kundër gjakmarrjes, të marrë pjesë në manifestime konkrete kundër ketij fenomeni, e gjeste tjera.

Ja një listë, jo e plotë, e pikave që mund të trajtohen: Të shuhet me ligj e ashtuquajtura “Shoqarta e pajtimit kombëtar”; të dërgohen policë në të gjitha familjet ku ka njerëz të ngujuar për të treguar se shteti egziston; të publikohen në Internet të gjitha rastet e gjakmarrjes dhe emrat e kërcenuesve potencialë (siç bëhet në shtetet demokratike me pedofilët, për shembëll); ata që kërcënojne haptaz se duan ta mbrojnë nderin duke ngujuar femijë e njerëz të pafajshëm, të burgosen në shenjë mase preventive; ata që marrin, japin apo përcjellin të holla për gjak, qofshin nga familja e të vrarit apo asaj kërcënuese të akuzohen për trafik me qenie njerëzore dhe uzurpim; të afërmit e kriminelit të konsiderohen të pafajshëm si nga ligji ashtu edhe nga mentaliteti, ndërkombëtarët që e analizojnë gjakmarrjen pa e patur si qëllim zhdukjen e këtij fenomeni të konsiderohen shpirtngushtë e sadistë; e shumë pika tjera.

Si lexues mendoj se Ismail Kadare e meriton çmimin Nobel për letërsi me romanin Prilli i thyer nëse ai e kompleton atë që e ka filluar me atë vepër: çrrënjosjen komplete dhe të pakthyeshme të gjakmarrjes nga mentaliteti shqiptar. Këtu do të shihej qartë dhe lehtë fuqia e penës së tij. Atë që diktatura mund ta ndalojë për një periudhe të caktuar, shkrimtari me mjeshtrinë dhe idealin e tij të jashtëzakonshëm mund ta fshijë përgjithmonë. Siç u tha më lart, aspekti politik nuk ka rëndësi. Prilli i thyer ka dhënë padyshim kontribut edhe gjatë komunizmit që fenomeni i gjakmarrjes të fshihet sa më shpejt nga jeta shqiptare. Por,  rezultati duhet të jetë aq i thjeshtë dhe i aq i qartë sa që ta kuptojnë edhe fëmijët e sidomos ... fëmijët e ngujuar pa pasur asnjë faj. 

FILLIMI (Të gjitha shkrimet me radhë)

 
*********************
Lexojeni edhe këtë:

Planet makiavelike serbe dhe zakonet shqiptare


Ismail Kadare (Ismaïl Kadaré)Prilli i thyer, Broken April, Abril quebrado,  Avril brisé, Aprile spezzato,
Krew za krew (powieść), Abril Despedaçado, Aprilie spulberat.
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti
---------------------------------------------------- 

Major search engines

Help is at http://www.alltheweb.com/help.php3
You can submit your domain at http://www.fast.no/documents/atw/ (suspended at the moment)
You can read about Fast at http://www.fast.no/company.html
Text-only version at http://www.altavista.com/sites/search/text
Translation at http://babelfish.altavista.com/translate.dyn
Advanced search at http://www.altavista.com/sites/search/adv
Add URLs at http://www.altavista.com/sites/search/addurl
"power search" at http://www.dejanews.com/home_ps.shtml
Power help at http://www.dejanews.com/help/help_ps.shtml
Advanced search help is at http://www.excite.com/Info/searching3.html
Add URL at http://www.excite.com/info/add_url/
http://magellan.excite.com/magellan/Info/advancedtips.html
Add URL at http://magellan.excite.com/info/add_url
Advanced search at http://www.google.com/advanced_search
Help is at http://www.google.com/help.html
Add URL is at http://www.google.com/addurl
Read about Google at http://www.google.com/why_use.html
http://www.hotbot.com/?MT=&SM=MC&DV=0&LG=any&DC=10&DE=2&_v=2&OPs=MDRTP&act.super.x=151&act.super.y=23
http://www.hotbot.com/help/tips/search_features.asp
Add URL at http://www.hotbot.com/addurl.asp
Text-only version at http://hotbot.lycos.com/text/
Advanced search is at http://infoseek.go.com/find?pg=advanced_www.html&ud9=advanced_www
Tips can be found at http://infoseek.go.com/Help?pg=SearchTips.html
Add URL at http://infoseek.go.com/AddUrl?pg=SubmitUrl.html
Advanced search at http://www.lycos.co.uk/search/options.html
Add a site at http://www.lycos.co.uk/service/addasite.html.
Search tips at http://www.planetsearch.com/?a=9&w=tips
Add URL at http://www.planetsearch.com/?a=19&flags=3&count=10
Power search at http://www.northernlight.com/power.html
Help (several pages) at http://www.northernlight.com/docs/search_help_optimize.html
Add URL at http://www.northernlight.com/docs/regurl_help.html
Help is at http://ragingsearch.altavista.com/cgi-bin/query?pg=acc&v=help

Customize at http://doc.altavista.com/raging-custom/results.html
Read about Super Snooper at http://www.supersnooper.com/AboutDisclaim.htm
Check your URL at http://www.supersnooper.com/CheckURL.htm
Add your URL at http://www.supersnooper.com/AddURL.htm
Help at http://www.topclick.com/search_tips_basic.html
Advanced search help is at http://www.topclick.com/search_tips_advanced.html.
Add URL at http://www.topclick.com/add_url.html
Advanced search is at http://www.voila.fr/sop?refine=ok&lg=UK. (This
Help is at http://www.voila.com/Informations/
Add your URL at http://www.voila.com/Info/addsite.html.
Add URL at http://www.webcrawler.com/info/add_url/
Add URL at http://www.whatUseek.com/noshock/addurl-tableset.shtml

Pay-per-click sites

Add (create account) at http://www.crosslinkz.com/se/add.shtml
Help at http://www.findwhat.com/static/help_search.html
http://www.findwhat.com/static/ab_promote.html
Help is at http://iwww.goto.com/d/about/
"Promote your site" is at http://iwww.goto.com/d/about/advertisers/
Add listing at http://www.hootingowl.com/directory_faq.cfm?u=0000000
About at http://www.hootingowl.com/1how_to_list.cfm?u=0000000
About at http://www.kanoodle.com/about/about.html
List your site at http://www.bay9.com/enter.cgi?link=&clicktrade=
Sign up at http://www.bay9.com/cgi-local/step1.cgi?link=&clicktrade=
Help at http://www.searchcactus.com/tips.asp
Promote your site at http://www.searchcactus.com/advertiser/
FAQ at http://www.searchcactus.com/advertiser/faq.asp
Submit URL at http://www.searchhound.com/Pages/submit.htm, guidelines are
at http://www.searchhound.com/cgi-bin/sh_acc_pages.cgi?../Pages/guidelines.htm
Make bids at https://www.searchhound.com/Pages/bids.htm
Promote your site at http://sprinks.about.com/
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti

Meta-crawlers

Help is at http://www.askjeeves.com/docs/help.html
Help at http://www.c4.com/help.html
"Get listed" at http://www.c4.com/listed.html
Help is at http://www.dogpile.com/notes.html
Add URL at http://www.ineedhits.com/add-it/pro/, but this is in fact
More features and description at http://www.idexer.com/idexer.htm
FAQ at http://www.infozoid.com/info/faq.html
Power search described at http://ixquick.com/power_search_techniques.htm
Add ixquick to your site at http://ixquick.com/sws_link_instructions.htm
This would appear to also be http://www.go2net.com/
Power search is at http://www.go2net.com/index_power.html
Search Tips are at http://www.go2net.com/help/faq/query.html
Add URL is at http://www.go2net.com/help/faq/add-url.html
About at http://www.metaiq.com/link.html
Help is at http://www.multimeta.com/faq.htm
Add URL (to 20 engines) at http://multimeta.com/submit/submit.cgi
Register for email searched at http://www.multimeta.com/members/whyregister.htm
Help is at http://www.newsindex.com/shelp.html
Help is at http://www.quickbrowse.com/help/gettingstarted.html
Their story is at http://www.quickbrowse.com/story/
Submit (to many search engines) at http://www.savvysearch.com/submit
You can "snoop" on recent requests at http://www.savvysearch.com/snoop
Add URL at http://searchalot.com/addurl.htm
Help is at http://www.surfwax.com/help/tutorials/search.htm
Advanced search is at http://www.TsunamiSearch.com/mp/search.cgi?aff=default&cat=1&dis=f&ds=1&qt=and&rps=10&sas=1&sc=&sid=985858221_4280&site=ww1&site=ww5&site=ww6&
About at http://www.virtualfish.com/why_use_it.html
Submit URLs at http://www.noimages.com/faq2.html

File searching sites

FAQ at http://www.diggit.com/FAQ.html, tutorial at http://www.diggit.com/tutorial/index.html
Advanced search is at http://www.diggit.com/SMPdb?opt=
Advanced searches at http://lycospro.lycos.com/
About is http://www.singingfish.com/about.html
Submit URL at http://www.singingfish.com/add.html

New, experimental engines

About is at http://www.aesop.com/about.htm
Add URL is at http://www.aesop.com/cgi-bin/sub/submiturl.cgi
Read about the AESOP META tag at http://www.aesop.com/metatag.htm
About is http://www.allthesites.com/aboutus.htm
Submit URL at http://www.allthesites.com/submit.htm
Advanced search at http://www.allthesites.com/advanced/search.asp
Help is at http://www.allthesites.com/searchhelp.htm
Help ia http://www.directhit.com/help/
Add URL at http://www.directhit.com/util/addurl.html
Advanced search at http://www.directhit.com/AdvancedSearch.asp
About is at http://www.directhit.com/about/index.html
About is at http://www.findanything.com/About
Help at http://findia.net/help.html
Become an editor at http://www.hotrate.com/suggestURL.asp
Add URL at http://www.hotrate.com/SuggestURL3.asp
About at http://www.hotrate.com/about.asp
Help (requires Flash) is at http://www.ilor.com/ILSFlash.htm, About is at http://www.ilor.com/ILSAbout.htm
FAQ at http://www.ilor.com/ILSFAQ.htm
Advanced search at http://www.ilor.com/searchilor.lor?&start=0&pg=aq&as_q=
Advanced search at http://www.iwon.com/home/search/search_advanced/0,11749,0,00.html
http://www.iwon.com/home/winning/howitworks_overview/1,11933,,00.html
Help is at http://www.links2go.com/help
About is at http://www.links2go.com/about
Search tips at http://www.oingo.com/find.dll?s=&r=y&m=&x=25&y=17#
Add URL at http://www.oingo.com/addsite.html, although really you can only add
by entering your site into the Open Directory project at http://dmoz.org/
Help is at http://www.oingo.com/help.html
Add URL at http://www.searchit.com/addurl.htm
Edit a site at http://search.thunderstone.com/texis/modify/modify.html
Read about it at http://search.thunderstone.com/texis/websearch/about.html
Add URL at http://www.slider.com/addurl.htm
Help at http://www.slider.com/help.htm (though there's not much there)
Encyclopedia is at http://www.slider.com/index/indexaa.htm
Add a page at http://www.subjex.com/addapage.html
Read about it at http://www.subjex.com/about.html
Help is at http://www.teoma.com/help.html
FAQ at http://vivisimo.com/vivisimo-1.1/html/FAQ.html
Help and more about WebBrain at http://www.webbrain.com/about_frame.html
Add URL is the ODP page http://dmoz.org/add.html
About at http://direct.webhelp.com/direct/html/aboutDirect.html
FAQ at http://www.webhelp.com/webhelp/faq/faq_company.html
Add URL at http://www.webzone.com/isn/addurl.html
WiseSearch at http://www.wisenut.com/WISEsearch.html
About is at http://www.wisenut.com/company.html

Search directories with search capabilities

Search tips at http://search.about.com/scripts/Query70.asp?PM=112_410_T&faq=yes&COB=home
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti
About SEARCH.COM is at http://search.cnet.com/About/0,69,0,0200.html
Help is at http://dmoz.org/searchguide.html
Add URL is at http://dmoz.org/add.html
About at http://www.indya.com/aboutus/index.html
Submit a site at http://www.netguide.com/aboutus/aboutreviews.html
Options page is at http://search.yahoo.com/search/options
Help page is at http://www.yahoo.com/docs/info/help.html
Advanced tips are at http://search.yahoo.com/search/syntax
Add URL is at http://www.worldsearchcenter.com/add_url.cfm
Help is at http://www.worldsearchcenter.com/docs/help/searching_faq.cfm

ISPs with search engines

Search tip is at http://www.aol.com/netfind/tips/home.html
Add your site at http://www.aol.com/netfind/info/addyoursite.html
Search tips at http://www.nbci.com/LMOID/resource/0,566,home-136,00.html?fd.srch.tip
Power search at http://www.nbci.com/search/power/form/0,179,home-0,00.html?fd.srch.pwr
Add URL at http://www.nbci.com/LMOID/resource/0,566,home-1077,00.html?st.sn.ft.0.surl
Directory is at http://www.nbci.com/dir/0,668,home-0,00.html
Advanced search at http://search.btinternet.com/default.asp?act.advancedQuery=1&
Help at http://www.compuserve.com/compuserve/search_landing.asp
(a.k.a http://websearch.cs.com/)
Help is at http://search.icq.com/help/
Submit URL at http://search.icq.com/default.asp?act.addurl=addurl
Advanced search at http://search.msn.com/advanced.asp
Advanced help is at http://search.msn.com/helpadv.htm
Submit URL at http://search.msn.com/addurl.asp
Search tips is at http://xoom.snap.com/main/help/item/0,11,-6736,00.html?tt.xm.sb.0.tips
----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti

Regional search engines

Arabic

www.arabia.com

Australia

http://www.anzwers.com.au/
http://www.ausindex.com.au/
http://www.cowleys.com.au/
http://www.goeureka.com.au/
www.ozengine.com/ozengine
www.ozguide.com/search/
http://www.ozsearch.com.au/
www.platonsearch.com/australia
http://www.sofcom.com.au/
http://www.webfind.com.au/
http://www.websearch.com.au/
http://www.webwombat.com.au/
http://www.wilddogsearch.com.au/
http://www.excite.com.au/
http://www.looksmart.com.au/
http://www.yahoo.com.au/

Canada

www.maplesearch.com

Czech Republic

www.seznam.cz

Denmark

http://www.jubii.dk/
http://www.kvasir.dk/

France

www.spray.fr/search/index.jsp
http://www.trouvez.com/
www.free.fr/chercher/
http://www.webhelp.fr/
http://www.nomade.fr/
www.walhello.com/mainfr.html
www.infozoid.com/francais/

Finland

www.walhello.com/mainfi.html
http://www.fi/
http://www.evreka.fi/

Germany

http://www.fireball.de/
http://crawler.de/
http://search.spray.net/index.jsp
http://www.multimeta.de/
http://www.speedfind.de/
http://www.twirlix.de/
http://www.nettz.de/
www.walhello.com/mainde.html
www.infozoid.com/deutsche/

Greece

http://www.robby.gr/
http://www.pathfinder.gr/
http://www.phantis.com/

India

http://search.forindia.com/
http://www.rediff.com/
http://search.indya.com/

Israel

www.zooloo.co.il/Z_SearchACTACT9.asp?SO=2
http://www.parapara.co.il/ (software library)

Italy

http://search.spray.it/index.jsp
http://websearch.virgilio.it/
www.infozoid.com/italiano/
http://www.ilmotore.com/
http://www.jumpy.it/
http://search.supereva.it/

Netherlands

www.walhello.com/mainnl.html
http://www.metaspider.nl/
http://zoek.vinden.nl/
http://web.planet.nl/zoeken/

Norway

http://dpsearchno.spray.net/index.jsp
http://search.sol.no/ or http://kvasir.sol.no/

Poland

http://szukaj.ahoj.pl/

Portugal

http://opiniao.sapo.pt/

Spain/Spanish

http://metabusca.com/
http://www.eresmas.com/ or http://www.alehop.com/
www.walhello.com/mainsp.html
http://buscador.ya.com/
www.infozoid.com/espanol/
http://www.hispavista.com/
http://www.demasiado.com/

Sweden

http://www.evreka.com/
www.spray.se/sok/
www.walhello.com/mainse.html

Switzerland

http://sear.ch/
http://www.surfer.ch/
http://www.search.ch/

Thailand

http://www.thaifind.com/
http://www.thaiseek.com/
www.ut9.com/cgi-bin/thaisearch

Turkey

http://arama.turkvista.com/
http://www.porttakal.com/

UK/Europe

Search tips at http://www.askalex.co.uk/tips1.htm, although therehttp://askalex.co.uk/scripts/getform.exe?par?submit.htm?1
at http://www.mirago.co.uk/scripts/longhelp.asp
Basic help at http://www.mirago.co.uk/scripts/srchhelp.asp
Add a URL at http://www.mirago.co.uk/scripts/addsite.asp
Help is at http://www.scoot.co.uk/help/help.asp
Add URL at http://www.scoot.co.uk/submit/index.asp
Advanced help is at http://www.searchuk.com/help/advanced.html
Add URL at http://www.searchuk.com/addurl.html
Intelli-search option is at http://www.searchuk.com/cgi-bin/i-search.cgi
A meta-search option is at http://www.searchuk.com/cgi-bin/meta.cgi
Advanced search at http://www.selu.co.uk/adv_search.html
Add URL page at http://www.selu.co.uk/links.html
Help is at http://www.thomson-directories.co.uk/content/products/contact.htm
Add URL at http://www.ukdirectory.co.uk/addurl.html
Add URL at http://www.ukindex.co.uk/urlreg.htm
Advanced search at http://www.ukmax.com/search/, although it's not
Add URL at http://www.ukmax.com/search/default.asp?act.addurl.x=0&act.addurl.y=0
Advanced search at http://www.ukplus.com/html/options.html
Add a site at http://www.ukplus.com/ukplus/owa/pkg_suggest.p_ad_url
Advanced search at http://www.uksearcher.co.uk/cgi-bin/search.pl?action=powersearch
Add URL at http://www.uksearcher.co.uk/cgi-bin/search.pl?action=addurl
Help at http://www.uksearcher.co.uk/cgi-bin/search.pl?action=tips
Advanced search at http://uk.searchengine.com/english/advanced/index.cgi
Help is at http://www.searchengine.com/english/help/index.cgi
Add a URL at http://url.searchengine.com/index.cgi
Advanced search at http://sparksearch.com/search/advanced.html (but it's not very)
Add URL at http://sparksearch.com/go/add/
An English version is at http://www.voila.com/
White paper at http://www.webtop.com/search/topferret/wpaper.htm
(Previously http://www.euroferret.com/).

Search Engine translations services

Other lists of search engines

Search engine related sites

----------------------------------------------------  
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Markagjoni ?
http://shtypidites.com/12319-behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni-.html
Behgjet Pacolli njësoj si Gjon Marka Gjoni ?
http://nisediten.com/behgjet-pacolli-njesoj-si-gjon-marka-gjoni/
---------------------------------------------------- 
Bekim Haxhiu Kamishi / Albin Kurti